Joyce Vijverberg
/

 veterinair chiropractor en -osteopaat

 

Graag stel ik me aan je voor! 

Mijn naam is Joyce Vijverberg, afgestudeerd paarden chiropractor aan de opleiding Focus on Equine Spine, afgestudeerd dierenosteopaat aan de opleiding I.C.R.E.O. en afgestudeerd veterinair chiropractor kleine huisdieren aan het supple spine instituut.


Zo lang ik mij kan herinneren zijn paarden een grote passie van mij. Als klein meisje ben ik begonnen met verzorgen van een kleine shetlander uit de buurt. Op mijn 12e kreeg ik van mijn ouders mijn eerste pony en zo werd mijn liefde voor paarden nog groter. Na de middelbare school ben ik een opleiding gaan volgen in paardenhouderij, waarna ik 3 jaar lang werkzaam ben geweest als bedrijfsleider en amazone op diverse handel-, en trainingsstallen.


Hier kwam ik er ook achter dat ik meer wilde weten van de anatomie, blessures en revalidatie van paarden. Om osteopaat voor paarden te worden moest ik eerst fysiotherapeut voor mensen worden. In 2002 besloot ik humane fysiotherapie te gaan studeren aan de hogeschool Thim van der Laan. Na mijn afstuderen als humaan fysiotherapeut in 2006, ben ik gaan werken in de praktijk voor sportfysiotherapie Spanjersberg in Rotterdam. Tevens ben ik direct begonnen met de 3-jarige studie dier-osteopathie aan het ICREO. Deze studie heb ik in 2009 met succes afgerond. 


Na drie jaar werkend als paardenosteopaat liep ik hier en daar tegen wat beperkingen binnen mijn vakgebied aan. Hierdoor ben ik, om me meer te specialiseren en te verdiepen, in 2012 gestart met de FES (Focus on Equine Spine). Deze internationale opleiding tot veterinair chiropractor heb ik in juli 2014 afgerond.


Aangezien paardenmensen ook vaak honden hebben en ik het ook erg leuk vind deze te behandelen ben ik in 2022 begonnen met de opleiding veterinair chiropractor canine & feline. (honden en katten) Deze heb ik inmiddels met zeer goed gevolg tot een einde gebracht en ik ga naast de paarden ook steeds meer honden behandelen.


Gedurende deze studies ben ik, naast mijn eigen paard, ook paarden van anderen blijven trainen. Tot 2012 ben ik, naast mijn werk met paarden, blijven werken als sportfysiotherapeute. Hierdoor heb ik mij meer verdiept in revalideren en de fysiologische wetten waar we mee te maken hebben. Dit kan ik nu in mijn werk goed toepassen tijdens het revalidatietraject van het paard en eventueel de ruiter. 

Privé ben ik ook vaak in mijn stal te vinden. Mijn vorige paard Cheyen heb ik uitgebracht t/mde klasse Z2. Mijn huidige paard Elijah heb ik regelmatig meegenomen op wedstrijd, maar hier ben ik mee gestopt om de simpele reden dat Elijah teveel spanning had en hier letterlijk buikpijn vaan kreeg. Ook heb ik nog en jong paard van 2022 die lekker met zijn maatje staat op te groeien bij mij.

Mijn hond Dexter is altijd met mij mee en vermaakt zich overal prima met alle honden overal op stal. 


Naast de dressuur onder het zadel ben ik vanaf 1998- 2010 actief als groom in de vierspansport geweest. In het begin bij Edwin v/d Graaf en vanaf 2001 heb ik deel uit gemaakt van het team van Theo Timmerman. Door op deze manier onderdeel uit te maken van het Nederlandse A-kader en heb ik ondertussen verschillende WK's en EK's gedraaid. Hier ben ik mee gestopt, omdat het erg tijdrovend is wat niet haalbaar meer was met mijn bedrijf, opleidingen, bijscholingen etc.