Joyce Vijverberg
/

Paardenchiropractor en -osteopaat

 

Wat is Osteopathie


De osteopathische denkwijze is holistisch. Het lichaam wordt als een eenheid beschouwd, opgebouwd uit verschillende systemen die goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Er moet een evenwicht zijn. 


Een gezond lichaam in evenwicht geneest zichzelf. 


Alle structuren in het lichaam moeten kunnen bewegen. Dit geldt niet alleen voor spieren en gewrichten, maar ook voor de huid, het onderhuidse bindweefsel, de organen, de bloedvaten, enzovoort. 

Het evenwicht in het lichaam kan verstoord worden, bijvoorbeeld door een val, stress, een niet passend zadel, te eenzijdige belasting, een doorgemaakte ziekte. 

Een verstoring in een bepaald systeem kan weer een verstoring veroorzaken in een ander systeem. Het lichaam heeft dan vaak hulp nodig bij het herstellen van het evenwicht. Een osteopaat kan het dier hierbij helpen. 


Paardenosteopathie werkt in de volgende drie deelgebieden: 

Het pariëtale systeem: Dit systeem omvat het bewegingsapparaat van het paard. Onder het bewegingsapparaat vallen alle botten, pezen, spieren, gewrichten, wervels e.d. 

Het viscerale systeem: Hieronder vallen alle organen en bloedvaten. Organen kunnen in de problemen komen als gevolg van een blokkade in de wervelkolom. Andersom is echter ook mogelijk: wanneer een orgaan in de problemen raakt door bijvoorbeeld slechte voeding, wormbesmetting of teveel vitaminesupplementen, kan dit voor een blokkade in het pariëtale systeem zorgen.

Het cranio-sacrale systeem: Hieronder vallen de schedel (het cranium) en het heiligbeen (het sacrum). Het schedel en heiligbeen zijn met elkaar verbonden via de wervelkolom, het ruggenmerg en de vliezen die het ruggenmerg omvatten. De schedel is opgebouwd uit meerdere botstukken die ten opzichte van elkaar een kleine beweeglijkheid hebben. Ook het heiligbeen heeft een kleine beweeglijkheid. Een verstoorde beweeglijkheid van schedel en/of heiligbeen kan klachten geven zoals gedragsveranderingen, verstoring van de hormonale cyclus van de merrie en hoofdpijn.De behandeling van het paard begint vaak aan de wervelkolom. In de wervelkolom zijn vaak blokkades te vinden. Een blokkade loopt een paard op door bijvoorbeeld een val, vastliggen in de stal etc. Een blokkade betekent dat de beweeglijkheid tussen twee wervels verdwenen of verminderd is. Tussen twee wervels treden twee zenuwen uit, één naar links en één naar rechts. Bij een blokkade is de werking van de zenuw vaak verstoord. Deze zenuw geeft dan verstoorde informatie naar het gebied waar hij naar toe loopt (spier, huid, organen etc.), waardoor dit gebied in de problemen kan raken. In het gebied van een blokkade zijn de spieren daardoor vaak te hard en is de huid overgevoelig.